Roliga sporter och underhållande ögonblick inom sport

Sportvärlden är fylld med massor av spänning och underhållning. Men sport har även en humoristisk sida som är väl värt att kika på. Nedan presenterar vi några av de roligaste sporterna och mest komiska ögonblicken inom sport.

Ostrullning i Gloucester, England

Fotbollens hemland England har också uppfunnit några av världens mest udda och roligaste sporter som få svenskar har hört talats om.

Den kanske roligaste sporten av dem alla är ostrullning ner för en backe. Jo du hörde rätt. Varje år arrangeras tävlingen Cooper’s Hill Cheese Rolling i den engelska staden Gloucester. De maffiga ostarna väger omkring 3 kilo och tävlingen går ut på att rulla de stora ostarna ner för en backe. Den deltagare som först lyckas rulla ner osten för backen blir korad till vinnare.

Många anser att denna bisarra tävling är kanske den roligaste sporten att se på i hela världen. Synen av fullvuxna män som rullar ner för en backe med enorma ostar är definitivt en underhållande syn. Trots att man knappast finner några speltips till ostrullning så sägs denna sport ha anrika anor som sträcker sig mer än 200 år tillbaka i tiden.

Diego Maradona och Guds hand, VM 1986

Argentinaren Diego Maradona var utan tvekan en av världens både mest geniala och mest kontroversiella fotbollsspelare genom tiderna. I den numera klassiska matchen mellan Argentina och England i fotbolls-VM 1986, dribblade fotbollsgeniet Maradona genom hela det engelska försvaret för att senare slå in bollen i mål med sin hand.

Maradona försvarade det kontroversiella målet med att det ökända uttrycket ”Gud hand.” Den frustrerade engelske målvakten Peter Shilton lär ha svarat sarkastiskt med att i så fall så borde Gud lära sig reglerna i fotboll.

Kung-Fu-spark av Eric Cantona, Premier League 1995

Under en intensiv match i januari 1995 i den engelska Premier League fotbollsligan mellan Manchester United och Crystal Palace, fick Manchester Uniteds franska stjärna Eric Cantona ett rött kort efter att otroligt nog ha utdelat en Kung-Fu spark till en supporter ute på läktaren.

Även om det var synd om supportern så är det en klassisk och bisarrt underhållande händelse inom engelsk klubbfotboll. En tröst för den hetlevrade fransmannen Cantona var att han åtminstone inte blev utvisad på grund av att han rört bollen med händerna.

Tåbrottning, England

Vi har redan varnat tidigare att England är hemlandet för flera bisarra sporter. En av de kanske roligaste och mest udda sporterna är tåbrottning.

Ja, du läste rätt och det fungerar ungefär som armbrytning fast med tårna. Man vinner genom att tvinga ner motståndarens tår i tre sekunder.

Denna vansinnigt tokiga och underhållande sport föddes 1976 på en pub i Derbyshire inte så långt från Manchester. Kanske var pubbesökarna i Derbyshire avundsjuka på att de inte var lika bra i fotboll som Manchesterlagen. Med åren så har tåbrottning utvecklats till en professionell sport med olika divisioner och uppdelning mellan män och kvinnor.

Tommy Sjödins ”jävla skit-regel” och Brynäs självmålstabbe

Sverige är känt internationellt för sina många högklassiga ishockeyspelare. Men ibland så går det inte som man har tänkt sig även om man råkar har ett teoretiskt övertag.

Det svenska ishockeylaget Brynäs står för den kanske största självmålstabben i svensk hockeyhistoria när laget under en match 2007 lyckades Brynäsbacken Daniel Johansson klanta till sig och passa pucken in i eget mål under en avvaktande utvisning på motståndarlaget.

Den upprörda Brynäskollegan Tommy Sjödin förevigade denna klantiga och roliga händelse genom att klaga på domaren och ”jävla skit-regel.”

Fotbollsmatchen mellan Brasilien och Zaire i VM 1974

Ibland så kan fotbollsspelare frukta despotiska ledare mer än sina tekniskt överlägsna motståndare. Detta exemplifierades under ett bisarrt roligt ögonblick i en fotbollsmatch mellan det stjärnspäckade Brasilien och Zaire i VM 1974.

Brassarna ledde med 3-0 och diskuterade sinsemellan vem som skulle lägga en frispark. Till brassarnas stora överraskning så sprang Ilunga Mwepu från Zaires lag fram och sparkade bisarrt bort bollen. Varför? Jo efter en tidigare svidande förlust med 0-9 så hade Zaires diktator Mobuto hotat sitt landslag att de inte fick lov att förlora den nästkommande matchen mot Brasilien med mer än 0-3.

Tennisspelaren Novak Djokovic tar hand om kollegan Roger Federer, Laver Cup 2018

Den serbiske spelaren Novak Djokovic räknas bland de bästa tennisspelarna genom tiderna och har samtidigt ett fantastiskt bra sinne för humor. Under 2018 spelade Djokovic en dubbelmatch tillsammans med tennisstjärnan Roger Federer mot Jack Sock och Kevin Anderson.

I en underhållande episod så råkade Djokovic oavsiktligt träffa Federers bakdel med en välriktad forehand. I nästa ögonblick så klev Djokovic fram till sin dubbelkollega Federer och bad om ursäkt genom att gnugga Federers rumpa som fick publiken att skratta.

Den roliga gnuggningsincidenten måste ha medfört tur eftersom Djokovic och Federer lyckade vända ett underläge och vinna matchen med 6-7, 6-3 och 10-6. Vem vet, kanske blir det en ny tennsritual i framtiden.

Skottkärra-åkning      

Engelsmännen har inte monopol på bisarrt roliga sporter. I Kenya arrangeras det en skottkärra-åkning tävling. Det finns olika svårighetsbanor från 500 meter till hela sju kilometer.

Tävlingen utförs i par med en person som sitter i skottkärran medan den andre sliter med att springa med kärran. Det gäller att personen i skottkärran inte väger för mycket men denna sport är mycket rolig att se på.