20 Jan Guillou citat [komplett lista 2024]

Under åren har det det dykt upp en hel del olika Jan Guillou citat, och vi har i denna lista försökt sammanställe de flesta av dessa citat. Men vem är Jan Guillou då? Jo, han är svensk författare och journalist som gjort sig känd både genom sina böcker och sin journalistik.

Har vi missat något Jan Guillou citat? Isåfall får du väldigt gärna skicka in dessa citat till oss. Tillsammans med dig som besökare vill vi nämligen försöka sammanställa en så omfattande lista som möjligt, så vi uppskattar all hjälp vi kan få.

Alla 20 Jan Guillou citat

Att på 1900-talet bli satt i fängelse för något du skrivit i tidningen… oerhört. Efter det letade jag naturligtvis efter varje tänkbart skottläge på Olof Palme. -Du avser en annan typ av skottläge här. – Ja, jag fick honom till slut när jag avslöjade Harvard-affären.
Skillnaden mellan Israel och apartheidstaten Sydafrika är att Israel avrättar fler människor och håller fler inspärrade eller i militärt omringade gettobildningar.
Sionismen är alltså i grunden rasistisk därför att staten Israel bygger på ett apartheidsystem precis som Sydafrika. Det är rasism att indela människor i olika kategorier som man ger olika rättigheter på grund av etniskt ursprung eller språk eller religion. I Sydafrika har vita människor alla de rättigheter afrikaner saknar. I Israel har judar alla de rättigheter som palestinska araber, landets urinnevånare, saknar.
George W Bush övertog ett USA från Bill Clinton som var skuldfritt och gick på plus. Usama bin Ladin fick honom att inleda två hopplösa krig – på kinesisk ­kredit – som förvandlade världens starkaste ekonomi, och demokrati, till ett konkursbo med flera tusen miljarder ­dollar i skuld.
En författare och journalist blir pensionerad av sin hjärnblödning, inte av åldersstrecket.
Om berättelsen slutar med skilsmässa börjar hon inte med att de träffas och förlovar sig, osv. Nej, hon börjar med skilsmässan och klarar av den på några sidor. Sedan tar hon itu med med att de träffas och förlovar sig, och som läsare slipper vi oändliga mängder transportsträcka. Det är mycket skickligt, och hon gör det gång på gång på gång. (om Joyce Carol Oates ”Blonde”)
Det finns tydligen en oslagbar metod att lansera sig litterärt. Att dö.
På Söder, bland alla socialister, veganer och feminister, är de mer hatiska mot mig. Det finns ingenting så intolerant som väns­tern. Det vet väl jag.
Det var riktigt, jag var en sån där naturmupp […] och då är det ganska rimligt att vara jaktmotståndare. Sen på grund av Geijeraffären […] så kom Leif G.W. Persson och jag att bli vänner, och han var hängiven jägare. Och då satte han ett gevär i händerna på mig och skickade ut mig någonstans, och sedan dess har jag aldrig släppt geväret.
Jag brukar vinna debatter, för där är det brutalitet, snabbhet och hänsynslöshet som gäller, snarare än ett förhållande till sakfrågan.
USA är den stora massmördaren i vår tid.
terroristerna från den plågade och ständigt massmördade muslimska världen angrep av självklara skäl USA och inte Europa. Och det gjorde de inte för att de, som en ledarskribent i gårdagens upplaga av vår malligaste morgontidning föreslog, var avundsjuka på levnadsstandarden i USA. Utan för att de ville hämnas miljoner mördade.
Homosexualitet är mer en modeföreteelse än något man föds till. Det är någonting som har kommit och gått i historien.
Jag är optimist, jag tror att Israel kommer att upphöra att existera före Harmagedon.
Gränsen för religionsfriheten går först vid Brottsbalken.
Man är så klart feminist. Åtminstone så länge man eller kvinna tänker sig huvudsaken, som är halva makten och hela lönen.
Tro aldrig på någonting som skrivs om al-Qaida. Någon sådan internationell terroristorganisation existerar inte – då hade den varit sprängd för länge sedan. Tro aldrig på tidningsartiklar som innehåller orden ”kopplingar” eller Usama bin Ladin. Tro aldrig på tvärsäkra förutsägelser av ”terroristexperter” – de vet lika lite som ni själva. Men de hittar på – Usama lär ju aldrig dementera. Tvivel och sund skepsis är just nu enda fungerande självförsvar.
Homosexualitet existerade inte på 1600-talet. Detta är historia och faktum. Jag vet att det är provocerande men det fanns inte på 1600-talet.
Ljugandet är vardagligt, odramatiskt och svårgenomskådligt. Och makten ljuger för att vinna politiska poäng. Den har ingen heder.
Om Ebbe – the movie:
Ebbe lyckas med någonting alldeles otroligt. Att inom ramen för den svenska polisen skapa en liten förbrytarorganisation som smugglar in olaglig avlyssningsutrustning, och sätter igång och [sic] avlyssna oskyldiga människor på eget initiativ. Samtidigt som man får det att se ut som och säkert kännas för alla inblandade som om det är den svenska staten som lagligen har sanktionerat det här, men det är det inte. Det är en liten privat förbrytarorganisation det är frågan om.