Hur gör man sparandet roligt?

Tro det eller ej men sparande kan faktiskt vara väldigt roligt. Många svenskar har en förutfattad bild om att sparande är något trist som man helst bara vill få överstökat per automatik. Och visst, alla kommer såklart inte tycka det är roligt med sparande. Men vi tror att väldigt många människor avfärdar sparande som något tråkigt innan de gett sig själva chansen att utforska alla möjligheter och hitta det som fungerar bäst för dem.

Som med mycket annat här i livet blir saker och ting först roligt när man börjat förstå sig på hur allting fungerar. Samma sak gäller för sparande. Med kunskap kommer ofta också ett genuint intresse – och när intresset finns där, kommer nöjet också naturligt.

Så om du vill göra ditt sparande till en roligare upplevelse får du här några tips om hur du kan göra just det.

1. Sätt upp realistiska mål

Ett av de bästa sätten att göra sparandet roligt är att sätta upp realistiska mål för dig själv. På så sätt kan du faktiskt se och känna de framsteg du gör, vilket kan vara en bra motivationsfaktor.

Det är viktigt att komma ihåg att allas ekonomiska situation är olika, så vad som kan vara ett realistiskt mål för en person kanske inte är det för en annan. Se bara till att dina mål är uppnåeliga och specifika, så att du enkelt kan följa dina framsteg.

Ju mer pengar du tjänar, desto mer du kan spara. Så tjänar du pengar kan du såklart sätta upp svårare mål, än om du är en student med begränsad budget. 

2. Belöna dig själv för dina framgångar

Bara för att man sparar så behöver det inte betyda att man inte belönar sig själv för sina framgångar. Vi tycker faktiskt att det är viktigt att belöna dig själv när man gör framsteg – hur små de än må vara.

Det kan innebära att du sätter undan en viss summa pengar varje månad som du kan använda för att köpa dig själv något trevligt, eller så kan det helt enkelt innebära att du tar en paus från sparandet då och då för att njuta av livet. Det är trots allt viktigt att också leva i nuet.

3. Gör sparandet till en sport

För de som är tävlingsinriktade kan ett effektivt knep till att göra sparandet roligt, genom att göra en sport av det hela. Genom att ständigt försöka bli bättre och slå sina egna rekord kommer du kunna drilla dig själv och göra processen roligare.

Det finns flera sätt att göra detta på. Du kan till exempel försöka spara så mycket pengar som möjligt under en viss tidsperiod, eller så kan du föra statistik på ditt sparande för att se hur mycket du kan spara i förhållande till din inkomst.

Avslutande ord

För att det ska bli roligt att spara handlar det om att hitta det som fungerar bäst för dig. Alla är olika, så det finns ingen lösning som passar alla. Kom bara ihåg att vara realistisk, sätta upp mål och belöna dig själv för dina framgångar, så är du på god väg att göra sparandet till en roligare upplevelse.

Lycka till med ditt sparande!