Föräldraskap och avkoppling – Kom ihåg att skämma bort dig själv ibland

Den här artikeln innehåller sponsrat innehåll.

Föräldraskap är en av de mest givande och utmanande resorna som du kan ta del av i livet. Men bland alla godnattsagor och det där härliga ljudet av dina skrattande barn, kan det vara lätt hänt att du glömmer bort att ta hand om dig själv ibland. Det kan vara krångligt att hitta den perfekta balansen mellan att vara en förälder och att vara dig själv, med här har vi samlat flera tips som kan göra det lättare att hitta en perfekt lösning.

Prioritera dina egna intressen

När du skaffar barn är det självklart väldigt lätt att bli helt engagerad i att ta hand om barnen och sätta barnens behov först. Men att vara en bra förälder ska inte behöva betyda att du helt glömmer bort dina egna intressen. Att ägna lite tid åt din favorithobby eller dina intressen gör att du är gladare, vilket i slutändan gör att du kan vara en bättre förälder, vilket i sin tur gynnar hela familjen.

Försök att schemalägga fasta tider för dina intressen, även om du bara har en kort stund att unna dig själv varje vecka. Du kanske vill läsa en bok, träna, spela spel eller något helt annat. Vad som än gör dig glad, är det de sakerna du bör lägga dina egna stunder på. Genom att prioritera dina egna intressen visar du även barnen hur viktigt det är att ta hand om sig själv och när barnen blir lite äldre kanske de delar samma intressen som du för att de ser vad som gör dig glad nu.

Kom ihåg att ha ”vuxentid” utan barnen

Att spendera tid med sina barn är fantastiskt, men det är minst lika viktigt att hitta tid för vuxna aktiviteter, så att du och din partner inte glömmer bort varandra. Planera ett par kvällar i månaden eller en helg då du och din partner kan njuta av varandras sällskap utan barnen. Detta kan hjälpa er att hålla förhållandet vid liv, till exempel genom att äta middag ute och ha konversationer som inte handlar om skolprojekt eller barnmat.

Medan ni har er vuxentid kan era föräldrar eller en barnvakt, som ni litar på, ta hand om barnen. Det är ju viktigt att veta att barnen är väl omhändertagna, så att ni kan njuta av era aktiviteter utan att behöva oroa er eller ringa och kolla status varje halvtimme.

Skäm bort dig själv ibland

Sist men inte minst är det viktigt att komma ihåg att skämma bort dig själv ibland. Det kan vara så enkelt som att unna dig din favoritglass efter att barnen har somnat, eller kanske köpa något till hemmet som bara är för dig och din partner istället för att lägga alla pengar på leksaker och barnkläder.

Det kan vara smart att hålla koll på aktuella reor eller kampanjer för att spara lite pengar på dessa inköp. Under Black Friday har du, till exempel, ett perfekt tillfälle att unna dig själv något speciellt. Kanske är det dags att investera i något som har med dina intressen att göra eller uppgradera inredningen hemma. Du kan köpa ett nytt spel eller en fin vinkyl under Black Friday till ett nedsatt pris för att båda skämma bort dig själv och fokusera på dina intressen.

Allt handlar om att hitta balansen

Vi vet alla att det kan vara svårt att balansera dina egna intressen med att vara förälder. I slutändan är det viktigt att komma ihåg att du verkligen förtjänar din egen tid för avkoppling, även när du har barn. Så kom ihåg att ta hand om dig själv så att du kan fortsätta ta bättre hand om dina barn.