Därför är det bra att skratta

Ett kraftfullt dånande skratt ger oss enormt mycket välbefinnande och får hela kroppen att må bra. Ett skrattsalvas utopi är skrattet som flödar så tårarna rinner och man knappt kan andas, samt nästan omöjligt att hejda.

 • Att skratta stärker immunförsvaret genom att minska stresshormoner, öka immunceller, samt ökar antikroppar mot infektioner.
 • Minskar smärta i kroppen.
 • Att skratta får hela kroppen att slappna av ända upp till 45 minuter av en kraftig skrattsalva.
 • När vi skrattar utsöndras endorfiner i kroppen och ger oss en känsla av välbefinnande och lycka.
 • Att skratta förbättrar blodcirkulationen och motverkar därmed hjärtsjukdomar.
 • Vi bränner fett mycket kalorier när vi skrattar. Cirka 15 minuters skratt om dagen förbränner ungefär 40 kalorier. Tänk vad underbart att trimma strandkroppen genom att skratta.
 • Vi stärker relationer med medmänniskor
 • Skratt trubbar av ilska och negativa känslor vi bär på, och får oss att glömma det negativa och gå vidare, istället för att mala på det som bekymrar oss.
 • Enligt en norsk studie så lever människor med ett sinne för humor längre. Kanske bör doktorn börja skriva ut receptbelagda norgehistorier… Med viss försiktighet, eftersom de är mycket beroendeframkallande och lätt kan leda till en rad med olika biverkningar. Men än så länge har ingen människa utvecklat antikroppar mot norgehistorier, vilket är mycket hoppfullt.

Socialt

Dela ett skratt med en annan människa binder oss samman, kanske har vi en liknande humor. Det är en av de viktigaste hörnstenarna i ett förhållande människor emellan.

Att få någon att skratta löser Som en tryckkokares som plötsligt för lätta på trycket och slappna av. Men, någon som hasplar ur sig dåliga skämt på löpande band så fort denne upplever stress får snarare motsatt effekt och avslöjar en person som inte förmår konfrontera en oundviklig verklighet.

Spänning är underhållning

Vi skrattar också när vi upplever spänning, även om det inte utspelar sig något objektivt humoristiskt. Vi tycker om underhållning av olika slag och spänning är en form av underhållning, därmed ligger skrattet nära till hands.

Idag konsumerar vi underhållning både online och off-line, och ibland är det en kombination:

 • Online: Vi kan utöva nästan all form av underhållning på vår telefon, och utbudet ökar hela tiden. Det är bekvämt och vi behöver inte lämna hemmet.
 • Offline: Vi är lite mer sociala när vi tillbringar vår tid offline, eftersom det ofta involverar andra människor.
 • Kombination: Träffar man sina vänner för att streama en ishockeymatch så involverar det i högsta grad andra människor. Gissningsvis kommer den mest populära online-underhållningen innehålla element av social närvaro.
 • Det innebär att konsumering av sport i teorin är den perfekta underhållningen, eftersom det involverar en perfekt kombination av underhållning online och offline. När vi tittar på en ishockeymatch så dras vi med i händelseförloppet och känner sympati för vårt favoritlag, och minde smickrande åsikter om motståndarlaget. Och ser man matchen tillsammans med vänner så går säkert åsikterna isär, och skapar rolig stämning mellan individerna i rummet. Väljer man att spela odds på hockeymatchen så ökar spänningen ytterligare. Vill man prova att spela på ishockey eller andra sporter så finns det gott om onlinespel med hockey tips. Det går dock enbart uppleva underhållning om man spelar på det lag man hoppas ska vinna. Att spela på att motståndarlaget ska besegra ens favoritlag blir bakvänt, och man vinner och förlorar oavsett utfall.

Det bör även tilläggas att en individ med ett hängivet engagemang till ett lag ofta har ett humör som följer lagets framgång eller motgång. Om denne ett sportlag tatuerat på bröstet om laget faller som en sten genom seriesystemen så blir sådant engagemang givetvis en börda. Så det gäller att ha lite distans till sitt eget välbefinnande och sitt lags med- och motgångar. Men ett hälsosamt engagemang till ett lag inom någon sport förgyller tillvaron för väldigt många människor världen över.

Skratta på jobbet

Att jobba på en arbetsplats där medarbetare hjärtligt skrattar  med varandra är sannolikt en bra arbetsplats, så länge det inte övergår till en okontrollerad cirkus där inget arbete slutförs.

Skratta tillsammans på jobbet bygger starka band och är viktigt för gruppdynamiken. Alla jobbar bättre tillsammans när humor involveras i det dagliga arbetet. Alla är mer positiva och dagen går snabbare. Samtidigt blir gruppdynamiken på jobbet mer motståndskraftig om företaget skulle tvingas framföra dåliga nyheter eller annat negativt som kan mentalt skada arbetsplatsen.

Om alla medarbetare har en gemensam entusiasm till sitt jobb skapas känslan av en enhet, där alla upplever tillhörighet till något de tror på. Det skapar trygghet vilket också bidrar till lust och skratt.