7 viktiga tips för en rolig middagsfest

Artikeln innehåller sponsrat innehåll

En riktigt bra och rolig middag tillsammans med vänner är svårslaget. En underhållande afton full av goda minnen och nya smaker är en vinnande kombination. Middagsfester kan göras på mängder av olika och kreativa sätt, och det finns verkligen inget rätt eller fel. Huvudsaken när du bjudit in nära vänner är att ni ska ha en skön och rolig kväll tillsammans.

Middagsbjudningen ska gärna vara avslappnad, gärna så till den grad att dina gäster känner sig som hemma och kan slappna av. I det ingår det att det är en härlig stämning och att det serveras välsmakande mat. Om du dessutom ska servera gott vin till maten så tänk på vilken temperatur vinet ska serveras i.

I dagens artikel ska vi ta en titt på några viktiga tips om vad du bör tänka på inför din middagsbjudning för att få ett lyckat och bra resultat.

Tips nr 1 – förbered så mycket som möjligt

Att bjuda på middag och få mat och tider att klaffa samman är nästan som konst. Så gör dig en tjänst och förbered så mycket som möjligt innan gästerna kommer.

Om du inte är den med mest köksvana personen så gör det inte alltför komplicerat. Håll dig till enkla men goda rätter. Kanske har du en klassiker som kan vara ett säkert kort till kvällen?

Tips nr 2 – skapa en skön atmosfär

Lägg ner lite arbete på dekoration. Levande ljus och blommor kan ge vilket middagsbord som helst en känsla av fest och högtid.

Ska middagen hållas utomhus så tänk på belysning och att maten som ska serveras varm också är varm på tallriken.

Tips nr 3 – presentera dryckerna under kvällen

Att kunna presentera ett vin till middagen och bjuda på lite mer insikter än bara pris är ett plus i kanten hos alla som gillar mat.

Är du lite extra intresserad av vin och gillar att köpa goda viner under semestern, kan vi tipsa om att slå till på en ny vinkyl eller ett vinställ lagom till Black Friday. En perfekt investering för dig som tycker om vin.

Tips nr 4 – Se till att du har tillräckligt med mat och undgår matsvinn

Det finns en tumregel som säger att 600-800 gram mat per person inklusive bröd brukar vara en god riktlinje när du skall laga mat till flera personer. Regeln varierar givetvis om det är barn och vuxna som är inbjudna.

Vi vill även tipsa om att du bör informera dina gäster på ett tydligt sätt att de mer än gärna få ta med sig den eventuella mat som blir kvar efter middagen. På detta sätt kan ni undvika matsvinn och göra en tjänst för miljön – samtidigt som det såklart aldrig känns bra att behöva slänga mat. Detta gäller oavsett om det ”bara” är några ostar, lite pastasallad eller gott bröd som återstår när middagen är slut.

3 aktiviteter till en rolig middag

När ni har ätit förrätt och inväntar huvudrätten eller behöver en paus så kan en rolig aktivitet bidra till en skön atmosfär.

Ett quiz kan enkelt vara med och liva upp stämningen. Vi ger några exempel på roliga aktiviteter till nästa middagsbjudning:

  1. Quiz – ett välkomponerat quiz är alltid ett perfekt tillskott till middagsbjudningen.
  2. Sällskapsspel – ett enkelt sätt att gå från middag till att kunna fortsätta kvällen.
  3. Beer pong – om dina vänner gillar öl och har vinnarskalle.
  4. Charader – alltid lika pinsamt och alltid lika roligt.
  5. Pictionary – klassisk lek och perfekt paus-underhållning.

De klassiska lekarna är populära av en anledning. Det blir ett perfekt tillskott till din fest och alla känner igen dem. Förutom sällskapsspelen så är det lekar eller aktiviteter som också kan göras som kortare inslag och behöver inte ta alltför lång tid. Det handlar mest om att få en paus i ätandet och drickandet för att göra något annat en liten stund.

Avslutande ord

Om du följer några, eller alla, av våra tips på förberedelser och aktiviteter så kommer du med stor sannolikhet att få en strålande middag och afton tillsammans med dina vänner.

Stort lycka till!