3 strategier & knep för att få ett förmånligare lån

Idag står lånekostnaderna för den största utgiftsposten för många svenska hushåll. Detta är inte förvånande eftersom många av oss har flera lån. Det kan vara alltifrån ett bolån till bostaden, ett privatlån till bilen, eller ett lån för att betala av mobilen per månad.

När det kommer till lån kan en procentuell ränteskillnad spara dig tusentals kronor per år. Som tur var råder det stor konkurrens på lånemarknaden – och det finns saker du kan göra för att få ett billigare lån. Följ oss så går vi igenom 3 enkla strategier som du kan använda idag.

Använda jämförelsesajter för att hitta det bästa lånet

Trots att mer än var tredje svensk har bytt bank under 2000-talet, visar undersökningsresultat från Sifo att många avstår från att byta bank eftersom det är för tidskrävande.

När det kommer till låneansökningar lönar det sig att vara illojal mot sin egen bank. Idag råder stor konkurrens mellan olika finansinstitut. Det har till exempel tillkommit nya, internetbaserade banker som erbjuder förmånliga räntor för att de vill ta marknadsandelar från storbankerna.

Det är värt mödan att jämföra enskilda låneerbjudanden från olika långivare. Idag finns det gott om gratis jämförelsesajter som listar de bästa bankerna, med de mest förmånliga räntorna och avgifterna på ett transparent sätt, så att du kan hitta det bästa erbjudandet för dig. Besök kreditval.se genom denna länk för att hitta bra låneerbjuden.

Höj din kreditvärdighet innan du ansöker om lånet

I slutändan kommer den ränta som banken erbjuder att baseras på din personliga förmåga att betala tillbaka lånet. Denna utvärdering görs genom en riskbedömning på dig. Som tur var finns det många saker du kan göra för att höja din kreditvärdighet. Till exempel kan du skaffa en anställning om du är arbetslös, betala av dina gamla skulder eller spara pengar så att du slipper ta ett alltför stort lån.

Om du har en betalningsanmärkning kan det vara bra att vänta tills den har försvunnit, då det får stor inverkan på bankens riskbedömning. Det är helt enkelt mycket lättare att låna pengar om man har en ordnad ekonomi.

Undvik att ta för många små lån

Den sista strategin är att undvika låna för små belopp. Många svenskar gör misstaget att ta små, snabba lån. I dessa lån betalar du vanligtvis en uppläggningskostnad, avgifter och högre räntor. Den effektiva räntan blir alltså betydligt högre än om du hade tagit ett större lån med lägre ränta för en längre återbetalningstid.