Roa dig själv och vännerna med en pokerkväll

Nu börjar sommaren gå mot slut och hösten står på lut bakom dörren. Vi som bor här i Norden brukar då planera för ett mer innesittande liv. Det behöver inte vara någonting negativt. Tvärt om. Nu när alla vänner kommit hem från semestrar och sommarjobb är det alltid kul att ses igen och hitta på någonting skojigt tillsammans.

Det blir ofta att ställa till med en hemmafest hos någon polare. Hemmafester i all ära men varför inte se till att göra allt så mycket roligare genom att arrangera en temafest. Temafester är ett säkert kort för att höja humöret ytterligare. Vad passar då bättre än att ordna en helkväll med pokertema. Det är alltid kul och spännande att spela kort och det går att göra kvällen så enkel eller så påkostad som man vill och känner för. Välj det som roar ert kompisgäng mest.

Kolla in proffsen

Det första ni måste börja med är planeringen av själva pokerkvällen. De rätta förberedelserna är a och o. Det kommer ge er känslan av att vara riktiga pokerproffs. Att sitta där vid bordet kan ge en hint om hur det känns att vara Fintan Hand, Felix Schneiders eller någon annan av de riktiga storspelarna inom detta spel. Många pokerspelare har sina egna kanaler på Twitch, så det skadar inte att kolla in lite av de tips och trick som de delar med sig av. Flera av dem brukar även sända live från stora pokerturneringar. Det ger ett utmärkt tillfälle att verkligen få insupa den internationella atmosfären som svävar runt de riktiga pokerproffsen.

Välj tema

Börja med att välja vilken typ av pokerkväll ni vill ha. Det enklaste ni kan göra är att bara plocka fram en kortlek och sätta er vid köksbordet. Visst, ibland är det enkla det bästa men om ni anstränger er lite mer än så kommer det att ge er en roligare kväll.

Kanske ni väljer att temat ska vara glamour, tänk James Bond och internationella casinon. Då kan klädkoden vara aftonklänning för damerna och herrarna kan komma i smoking. Inred med rökfärgade speglar och kristallkronor. Naturligtvis serveras dry martini, shaken, not stirred. Allt för att ge den rätta känslan. I högtalarna kan ni spela upp soundtracket från den senaste Bond-rullen. Glid omkring och beundra varandras outfits. Hyr eller köp riktiga pokerbord att slå er ner vid. Denna gång duger det inte med köksbordet. Det mesta ni behöver för denna kväll finns att köpa online.

Passande mat kan vara småplock som går att äta vid bordet. Ett tips är att äta små sandvikare. Enligt legenden var det Hertigen av Sandwich som brukade äta kött mellan två brödskivor när han spelade kort, för att undvika att kladda ner korten. Så var sandwichen född.

Vilda västern

Ett annat lite mer rustikt tema för en pokerkväll är att ha ett vilda västern-tema. Då gäller helt annan inredning och klädsel. Här ska hemmet förvandlas till en saloon från 1800-talets Amerika. Svängdörrar i trä, rustika möbler och ett självspelande piano kan passa.

Nu kanske det inte är möjligt att gå helt all in med piano och allt men vad ni kan göra är att klä er rätt. Damerna kommer dit i cancan-klänningar, medan herrarna får ta fram sina bästa boots, jeans och rutig skjorta. Här passar det inte med några sofistikerade dry martinis utan här är det ren whiskey som ska hällas upp i glasen. Kanske en och annan öl kan slinka ner. Lär er några bra ordspråk på engelska också så ni kan bygga på stämningen ytterligare.

Möblerna bör vara rustika trämöbler. Bry er inte om att köpa någon speciell pokerduk, här kan ni spela gammal hederlig femkorts-mörkpoker. Det är den pokertyp där man delar ut fem kort till alla spelare, alla kort är dolda för övriga spelare, därav namnet mörkpoker. Sen körs ett eller flera byten och sedan synas korten, bästa handen vinner. Om man vill kan man avsluta med att spela ut korten i stick.

Ja, så vad åt man då i vilda västern? I verkligheten var nog maten rätt torftig och därför kan man kanske ta och rucka lite på den historiska korrektheten i detta fall. Mat som kan passa är hamburgare, grillat kött, revben, bakad potatis och annan rejäl mat. Även tex-mex kan passa eftersom vilda västern-eran är starkt förknippad med Mexiko. Ett tips är dock att äta först och spela sen, annars kommer spelkorten snabbt att vara helt kladdiga. Ja, eller så väljer ni att vara helt spontana och väljer att ta en paus från teve och skärmar för att umgås runt ett parti poker vid köksbordet. Det kan vara precis det som roar kompisgänget mest.