Hur dålig sömn påverkar ens humör

Sömn behöver vi alla för att kunna fungera och klara av vår vardag. Det finns en liten procent människor som klarar sig på väldigt lite sömn, men majoriteten av oss människor behöver dock omkring 6-8 timmars sömn per natt för att vår kropp ska må bra.

En god natts sömn är något som vi tar för givet, men som på samma gång är så viktigt för vår hälsa. Faktum är att sömnbrist är något som påverkar fler än vad man kanske tror. Studier visar att var tredje svensk idag på något sätt har besvär med sina sömnrutiner.

Sömnbrist innebär faktiskt en hel del risker både på kort och lång sikt. Det bör tas seriöst och om du har problem med din sömn rekommendera vi att du gör något åt det. Några vanliga symptom på sömnbrist, både på kort och lång sikt, är humörsvängningar och koncentrationssvårigheter.

I den här artikeln kommer vi att ta en närmre titt på just symptomen som man kan få av sömnbrist. Målet är att sprida kunskap kring detta område och gällande hur viktigt det faktiskt är att man får tillräckligt med sömn.

Humöret ta mycket stryk

På samma sätt som att vissa människor lätt kan bli arga om de inte får i sig tillräckligt med mat kan även en hel del människor bli arga om de inte får tillräckligt med sömn.

Om du inte får tillräckligt med sömn kommer du förr eller senare märka av att ditt humör påverkas av detta. Det allra vanligaste som brukar hända är att man lätt får humörsvängningar. Om sömnbristen håller i sig riskerar man att humörsvängningarna i värsta fall övergår till ångest och depression.

För att detta inte ska ske rekommenderar vi starkt att du försöka göra något åt din sömnbrist. Det finns mängder metoder som påstår sig hjälpa mot sömnbrist och vi rekommenderar att man i första hand testar någon av dessa. Om det inte skulle hjälpa kan det vara värt att överväga sömntabletter, men isåfall rekommenderar vi att man pratar med en läkare först så att man rådfråga denne.

Många tror att det krävs recept för att få tag i sömntabletter, men så är det inte riktigt. Det finns faktiskt en hel del sömntabletter som är receptfria och som man alltså kan köpa på vanliga apotek. Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan användning.

Svårt att koncentrera sig

Utöver att sömnbrist kan påverka hur lätt du har för att bli arg eller i värsta fall kan leda till depression och ångest, så kan sömnbrist också påverka din koncentrationsförmåga.

Är du utvilad kommer du ha mycket lättare för att kunna ta dig an alla hinder som uppstår framför dig i vardagen. Ett vanlig symptom på sömnbrist är att kreativiteten minskar eller försvinner helt och att man tappar förmågan att tänka klart.

Slutsats

Så vilka slutsater kan vi egentligen dra från detta? Jo, sömn är otroligt viktigt, speciellt för ditt humör. Om du inte sover tillräckligt kan detta leda till besvär med humörsvängningar, depression, ångest, och koncentrationssvårigheter.

Notera att detta endast är biverkningar som påverkar ditt humör. Det finns också en hel del andra besvär som man kan få av sömnbrist som inte enbart påverkar ens humör och koncentration. Försök därför alltid att sova åtminstone 6-8 timmar varje dygn och att få in en bra sovrutin där du lägger dig och kliver upp ungefär samma tid varje dag.