Citat och uttalanden från sportvärlden

Sportvärlden bjuder inte bara på rekord och fantastiska idrottsprestationer. Det har också blivit ett antal goda skratt.

Några har kommit utav tabbar som t.ex. felbedömda skott mot mål eller falska målgångar då deltagarna har trott att de har vunnit när de i själva verket har ett varv kvar.

Andra har kommit från uttalanden som har gjorts av atleterna själva eller av kommentatorer.  

Fotbollscitat och andra uttalanden

Det hade gått att fylla en hel bok med Zlatancitat. Det har både varit grodor och stöddiga kommentarer och några av dem finns listade här på sidan.

När svensken fortfarande spelade i Manchester United fick han en fråga av en journalist gällande vilka spelare som tillhörde ligans bästa anfallare.

Zlatan nämnde flera namn men när journalisten påpekade att svensken hade glömt att nämna sig själv svarade han: ”Lejon jämför sig inte med människor”. Zlatan spelar nu i italienska Serie A och det forna klubblaget Milan. Enligt bet365 senaste oddsen på fotboll har laget en chans att sluta bland de topp fyra bästa. Oddset för det är 21.00. Oddset för att svensken kommer att göra flera uttalanden är ännu lägre.

Serie A anses vara en av världens bästa fotbollsligor och de flesta kan räkna upp de mest kända klubbarna. Mark Draper, som spelade i Premier League under 90-talet, är inte en av dem. I en intervju som handlade om hans framtid inom internationell fotboll sa han:  ”Jag skulle vilja spela för en italiensk klubb. Som Barcelona”. Under sin karriär spelade han varken i en italiensk klubb, eller i Barcelona. 

Motiverande basketcitat 

Många roliga uttalanden har gjorts av amerikanska basketspelare.

Ett av dessa gjordes av Dennis Rodman, som var en av de största basketstjärnorna under 90-talet när han spelade i lagen Detroit Pistons, San Antonio Spurs och Chicago Bulls. På en fråga om kemin under en match svarade han: ”Kemi är ett ämne du läser på högstadiet eller på universitetet, där du får lära dig att två plus två är tio, eller något sånt.”

Flera basketspelare har även levererat inspirerande och motiverande uttalanden. Michael Jordan, som anses vara en av världens bästa basketspelare genom tiderna, ligger bakom flera kända citat.

Ett av dem är: ”Jag har misslyckats om och om och om igen i mitt liv, och det är därför jag lyckas”. Den nu framlidne Kobe Bryant har också citerats flera gånger. Ett av hans mest kända uttalanden är: ”Att vinna går före allt. Det finns inga gråzoner. Inga nästan.

Andra minnesvärda uttalanden

 Det har också gjorts minnesvärda kommentarer från andra idrottsmän såväl som kommentatorer. 

Håkan Södergren, som spelade för Djurgården Hockey och senare blev en expertkommentator, är känd för att ha sagt: ”Det finns inget svårare läge i ishockey än att leda med 3-0”. Södergren har förmodligen aldrig legat under med 0-3. 

Den svenske boxaren Ingemar ”Ingo” Johansson hade likt Dennis Rodman inte full koll på matematiken. Han citerades en gång säga: ”De ville ge oss en tredjedel av intäkterna, men vi sa att vi ska ha minst en fjärdedel”.

Det finns idrottsmän som är lika kända för sina uttalanden som de är för sina prestation, oavsett om de har varit motiverande eller komiska. Båda varianterna kan vara värda att minnas, eftersom man ibland behöver lite extra peppning såväl som ett gott skratt.