Allt du behöver veta om barnbidrag

Att säga att att det är mycket att tänka på nät man ska bli förälder, och att känslorna i kroppen inte går att kontrollera är verkligen ingen underdrift. Att skaffa barn är ett livsförändrande ögonblick i livet som inte är likt något annat man någonsin kommer att uppleva. Att skaffa barn och skapa en familj ger mening med livet och adderar något väldigt speciellt.

En av de aspekter som verkligen förändras i livet när man skaffar barn är hur dina kostnader de närmaste 18 åren kommer att se ut. Bra kostar pengar och eftersom man blir en mer i familjen är det helt naturligt att mer pengar kommer spenderas för att försörja familjen.

För att familjer som har barn ska kunna stå sig rent ekonomiskt har man här i Sverige sedan långt tillbaka bestämt att barnfamiljer ska ha rätt till en ekonomisk kompensation i form av ett barnbidrag.

Det är just om detta barnbidrag som vi kommer dyka lite närmare ner kring i denna artikel idag. Anledningen till detta är att vi vill tro att många blivande föräldrar inte ringt har koll vad som gäller kring detta bidrag och vad man faktiskt har rätt till som barnfamilj.

Hur mycket får man?

Ja, frågan som många av er förmodligen funderar kring är såklart hur mycket pengar man egentligen får från barnbidraget. I skrivande stund får man 1250 kr per barn i månanden. Om föräldrarna har delad vårdnad brukar barnbidraget delas 50/50.

Om man har fler barn kan man även få flerbarnstillägg på 150 kr per barn. Om du vill se exakt hur mycket du kan få i barnbidrag beroende på hur många barn du har rekommenderar vi att du kollar in Uppdragsmedias artikel kring detta.

Alla får lika mycket

En het diskussion bland många barnfamiljer är att alla oavsett inkomst får samma belopp i barnbidrag. Många anser nämligen att familjer med en lägre inkomst även borde få mer i barnbidrag.

Faktum är att det förr faktiskt var på exakt detta vis. Bidraget som varje familj fick påverkades alltså på vilken storlek familjen inkomst var. Detta kom dock att ändras på 1948. Då bestämde man att alla skulle få lika mycket i barnbidrag oavsett storlek på inkomsten. Om detta är bra eller dåligt är dock inte till oss att avgöra.

Hur ansöker man om barnbidrag?

Hur ansöker man egentlinge om barnbidrag då? Faktum är att man faktiskt inte ens behöver göra detta. Allt sker nämligen automatiskt av Försäkringskassan. Det man dock kan bli tvungen att behöva ange är kontouppgifter så att Försäkringskassan vet att de skickar bidraget till rätt konto.

Måste man göra en ansökan om att få flerbarnstillägg då? Nej, detta sker vanligtvis även också helt automatiskt. Vår rekommendation är dock att man ser till att kontakta Försäkringskassan för att försäkra sig på att allt är precis som det ska.

Sammanfattningsvis

Detta var allt vi tänkte dela med oss av idag. Förhoppningsvis har du lärt dig något nytt och våra förhoppningar är att vi rätat ut eventuella frågetecken gällande just barnbidrag.